Styres du av plikt, lyst eller behov?


Livet handler om det vi gjøre, har lyst til og det vi har behov for å gjøre. Det optimale er når alle tre motivasjonene
er tilstede samtidig. For eksempel vi har en jobb vi liker og hvor vi får utrettet noe i livet som gir mening. Jobben oppfyller da både plikt, lyst og behov.

I dagliglivet kan det lett bli splitt mellom behov og lyst. For eksempel du kan ha lyst til å reise på fest, men du har behov for å legge deg tidlig. Du kan også ha en splitt mellom plikt og behov. For eksempel du føler at du må være sosial for å tilfredsstille andre, men du har egentlig behov for tid for deg selv. Det samme gjelder lyst og plikt. Du har lyst til å reise på tur, men huset trenger oppussing.

I voksen alder er det gjerne mange plikter gjennom en dag. Særlig når barna er små kommer pliktene først og egne behov og lyster til slutt.

Begynn å legge merke til balansen mellom, plikt, behov og lyst i ditt liv. Hvordan er ”kakestykkene" fordelt?

Mange er opplært til å få unna alle plikter først og så kan man gjøre det man har lyst til. For en del barn er dette nyttig da de trenger en ytre motivasjon for å f.eks få unna lekser først og så gjøre det de har lyst til. Hvis det skulle være motsatt ville kanskje ikke leksene bli gjort.

Utfordringen som voksen kan heller i mange tilfeller være motsatt. Vi er så vant med at alle plikter skal gjøres først at det verken er tid igjen til hva man har behov for eller lyst til. Hvis du alltid må ta oppvasken med en gang etter at du har spist selv om du har lyst og behov for å sitte å slappe av, kan du utfordre deg selv til å bryte mønsteret. Hvis du får dårlig samvittighet eller blir misfornøyd om du lar pliktene utsettes, trykker skoen her. Det er selvfølgelig ikke ønskelig at plikter hoper seg opp og at alt skurer og går, men hva kan skjæres ned på eller forandres? Må alt være i tipp, topp stand hele tiden? Hva er egentlig viktig? For andre kan selvfølgelig det å ha en stram struktur være det som trengs, særlig når det vanligvis flyter.

Å lytte til behov kan være vanskelig og ukjent for mange. Kroppen forteller om behov og da trenger man å ha kontakt med egen kropp og kjenne etter. Det kan være kjedelig når kroppen sier at du trenger en pause, mens du egentlig har lyst til å kjøre på med noe du er opptatt med eller som du har satt deg som mål. Ambisjoner kan komme i veien for behov. På den annen side når du lærer deg å lytte til behov kommer du mer i kontakt med en indre ledestjerne som vil deg vel.

Husk også at når man gjør det man har lyst til så er dette lystbetont og da fylles energi-tanken fort opp igjen og man får mer overskudd til pliktene som kaller.

Tenk igjennom hvordan du ønsker å styres av dine behov, lyster og plikter og hvordan livet kan bli ennå bedre!

 

 

<< Tilbake